Een slechter wordend gehoor, wat nu?

Algemeen 0 Reacties

Een slechter wordend gehoor kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een paar oplossingen voor een slechter wordend gehoor. In dit artikel zal ik je iets vertellen over de oorzaken van een slechter wordend gehoor en over een oplossing: een gehoorapparaat.

Wat veroorzaakt een slechter wordend gehoor?

Voor een slechter wordend gehoor kunnen verschillende oorzaken worden aangewezen. De oorzaak die vaak wordt aangewezen voor het verslechteren van het gehoor is ouderdom, maar de vraag is of dit wel helemaal juist is. Een factor die ervoor kan zorgen dat je gehoor achteruit gaat, is bijvoorbeeld erfelijkheid. Het zal je misschien verbazen, maar zelfs verslechtering van je gehoor op latere leeftijd kan erfelijk bepaald zijn.

Naast erfelijkheid zijn er nog andere oorzaken van een slechter gehoor die je wellicht nog meer zullen verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat roken een oorzaak kan zijn van het verslechteren van het gehoor? Dit heeft te maken met hart- en vaatziektes die veroorzaakt kunnen worden door roken. Door de hart- en vaatziektes verslechterd te doorbloeding in het lichaam en daarmee wordt je gehoor ook slechter. Hart- en vaatziektes kunnen ook veroorzaakt worden door een ongezond eetpatroon of overgewicht, dus dit zijn ook mogelijke oorzaken voor een slechter gehoor.

De oplossing tegen een verslechterd gehoor

Een slechter wordend gehoor kan dus verschillende oorzaken hebben. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar wat kun je eigenlijk doen wanneer je gehoor verslechterd is? De oplossing is een gehoorapparaat. Een gehoorapparaat zorgt ervoor dat alle tonen en geluiden weer goed kunt horen. Dit maakt je leven veel handiger en gemakkelijker.

Een hoortoestel klinkt in eerste instantie misschien niet ideaal; het is goed zichtbaar en het kost veel geld. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook IHO-toestellen. IHO staat voor in het oor, deze hoortoestellen zijn onzichtbaar omdat ze verborgen zitten in je oor. Over kosten hoef je je bij een hoortoestel meestal ook niet al te veel zorgen te maken. De meeste hoortoestellen worden voor een groot deel, 75 procent, vergoed door je verzekering. Dit geldt ook als je een basisverzekering hebt. Wanneer je nog beter verzekerd bent, kan dit percentage verder oplopen.