Wat is een lastbegrenzer?

Werk 0 Reacties

Een lastbegrenzer is een hulpmiddel voor mensen die gebruik maken van een kraan om iets op te tillen. Het is tegenwoordig van groot belang om zo’n lastbegrenzer te gebruiken omdat dit voor veiligheid zorgt zodat je zeker weet dat er geen ongelukken gebeuren door het gewicht van het object wat getild moet worden. Zoekt u meer informatie over lastbegrenzers? Kijk dan op load-limiters.com.

Gebruik lastbegrenzer

Het gebruik van de lastbegrenzer is dus essentieel om goed en verantwoord objecten te kunnen tillen met een kraan. De lastbegrenzers voorkomen ongelukken als de last die getild moet worden zwaarder is dan de door een fabrikant voorgeschreven waarde. Voor bedienend personeel is deze gadget dus erg belangrijk om verantwoord te kunnen werken. Het apparaat werkt dat wanneer de last getild gaat worden zwaarder is dan de maximale hoeveelheid. Zodra de kritische belasting is bereikt wordt de beweging verboden door het apparaat of zet het apparaat een alarm aan waardoor je weet wat er gaande is.

Richtlijnen

Het is vanaf een bepaald gewicht verplicht om een lastbegrenzer te gebruiken. De machinerichtlijn stelt gebruik verplicht als de capaciteit van de kraan groter of gelijk aan 1000 kg is. Daarnaast is het gewoon altijd verstandig om een lastbegrenzer te gebruiken. De apparaten zijn het meest geschikt voor staaldraden of kettingtakels. Ook staat er in het wetboek dat direct gevaar in elk geval geacht wordt als een lastbegrenzer of een ander hulpmiddel wat voor hetzelfde dient ontbreekt of niet naar behoren functioneert. Wanneer een kraan zonder lastbegrenzer werkt is dit dus niet verboden maar kan het wel schade opleveren wanneer het mis mocht gaan. Objecten met meer dan 10 procent last mogen in geen enkel geval worden uitgevoerd.